تازه های روماتولوژی
تأثیر کفش بیومکانیکی بر درد ناشی از آرتروز زانو (ژوئیه 2020)

?What is new in rheumatology

OSTEOARTHRITIS

Effect of biomechanical footwear on pain from knee osteoarthritis (July 2020)

Authors: Paul L Romain, MD Monica Ramirez Curtis, MD, MPH

Biomechanical treatments for knee osteoarthritis (OA) have been developed in an effort to reduce pain and potentially slow disease progression, but evidence thus far has been inconclusive. A randomized trial including 220 patients with symptomatic, radiographically confirmed knee OA found that patients who received individualized biomechanical footwear experienced a modest improvement in pain scores compared with the control group at 24 weeks. The clinical relevance of this difference is uncertain, however, and the role of specialized footwear in the management of knee OA remains to be determined. (See "Management of knee osteoarthritis", section on 'Insoles and other specialized footwear'.)

آرتروز

تأثیر کفش بیومکانیکی بر درد ناشی از آرتروز زانو (17 ژوئیه 2020)

درمان های بیومکانیکی برای استئوآرتریت زانو (OA)  با هدف کاهش درد و پیشرفت بیماری به وجود امده اند، اما شواهد مطالعاتی و بالینی هنوز منجر به یک نتیجه گیری قطعی در این زمینه نشده است. یک کارآزمایی تصادفی شامل 220 بیمار مبتلا به OA علامتدار و تایید شده از نظر رادیوگرافی ، نشان داد که بیمارانی که کفش های بیومکانیکی در طی 24 هفته استفاده کرده اند در مقایسه با گروه کنترل  بهبود متوسطی در نمره درد داشتند.با این حال ،ارتباط بالینی این اختلاف نامشخص است  و نقش پوشش پای تخصصی در مدیریت (OA) زانو هنوز نا مشخص است.

منبع: سایت آپتودیت

مترجم: زهرا صدری